Korkeasaaren karhut heräsivät talviuniltaan muutama päivä sitten. Vastahan on ohitettu talvennapa, jolloin karhun pitäisi uskomusten mukaan kääntää kylkeään talvipesässään ja murista: ”Yö puolessa, nälkä suolessa”. Lunta ja pakkasta on helmikuussa riittänyt, mutta haistoivatkohan karhut kuitenkin keväänmerkit? Tänään Korkeasaaren karhut kömpivät ulos mylläämään lumessa. 

 

80ABE10A-8CC9-4209-BBF0-86F51CAD8950.jpg

Kuva: Korkeasaari/Mari Lehmonen, 2021

 

Kansanperinteen mukaan helmikuun alun kynttilänpäivä (2.2.) on sydäntalven viimeinen merkkipäivä. Siitä alkoi muinoin myös kevään odotus. Ensimmäinen varsinainen kevätkauden päivä oli kuitenkin Talvi-Matti (24.2.).

 

Silloin Talvi-Matti heittää kuuman kiven avantoon, koskeen tai kaivoon, ettei uutta jäätä ei enää muodostu. Aurinko alkaa sulattaa lunta mustien rikkojen ympäriltä: »Matista rikka sijansa syö». Päivä tunnetaan räystäissä roikkuvista jääpuikoista, »Matin parroista». Mitä pidemmät parrat, sitä pidemmäksi kevät venyy.

 

Karhun unien uskottiin jatkuvan Talvi-Mattiin. Silloin talven selkä taittuu ja se näkyy myös muun luonnon vilkastumisena. Päivä tunnetaan myös Varis-Mattina. Nimitys kertoo varisten innostumisesta keväiseen raakkumiseen. Myös metsäkana aloittaa näihin aikoihin laulunsa.

 

6DFE8E88-5AD7-44A7-9CD1-523256EB7529.jpg

Kuva: Korkeasaari/Annika Sorjonen, 2021

 

Syksyllä on toinen Matin päivä, Syys-Matti (21.9.). Karhun uskottiin vetäytyvän unilleen Syys-Mattina. "Matista karhu maata menee ja Matista ylös nousee”. 

 

Syys-Matti aloitti monet puhdetyöt ja Talvi-Matti päätti ne. 

Lehmiä ei astutettu syksyllä alkavan sisäruokintakauden aikana, joten lehmien poikiminen ajoittui yleensä kevättalvelle. Talvi-Matti toi siis mukanaan myös ensimmäiset vasikat ja maidon. »Matti se maijon aloittaa, Matti se maijon lopettaa». Matin tienoissa kerittiin myös lampaat, jolloin saatiin »varpuvilla» eli »matinvilla».

 

Matin keleistä pääteltiin koko kevään säätä. Suoja ennustaa varhaista kevättä. Jos pyryttää tai on kova lumituisku, niin lunta tulee vielä kevään aikana monta kertaa, mutta marjavuodesta tulee hyvä. Kevään aikana tulossa oleva lumimäärä voidaan päätellä siitä, miten korkealta jänikset ovat tähän päivään mennessä jyrsineet pajun ja haavan versoja.